Tereyağı ve margarin birbirinin muadili olması mümkün olmayan ve aralarında ciddi farklılıklar bulunan iki besindir. Üretim, tat, sağlığa olan etki gibi farklılıkları olan bu iki besin tek başlarına tüketilir ya da yemeklere ilave edilir. Siz de bu iki besin arasındaki farklılıkları öğrenerek hangisini tercih etmeniz gerektiğini kolayca anlayabilirsiniz.
Tereyağı, süt ve kaymaktan üretilen bir besindir. Koyun, keçi, manda ve inek gibi çeşitli hayvanların sütünden tereyağı elde edilmesi mümkündür. Çalkalama işlemi neticesinde tereyağı elde edilir. Bu işlem sonrasında sıvı kısımdan katılar ayrılmaktadır. Bazen tereyağı üretimi peynir altı suyu, yoğurt ve ayran kullanılarak da yapılır.
Tereyağı alırken nelere dikkat edilmeli? (Detaylı Bilgi)
Margarinler ise rafine ve çoklu doymamış yağlar kullanılarak üretilir. Emülgatör, tuz ve bitkisel yağ margarinin temel bileşenleri arasındadır. Ayrıca palm yağı da margarinlerde yer alır. Margarindeki yağ oranı %10 ila %90 arasında değişebilir.
Tereyağı ve margarin arasındaki farklar genellikle sağlık açısından irdelenir. Aslında zaman içerisinde tereyağının sağlığa olan faydaları ve zararları noktasında görüş farklılıkları doğduğunu söyleyebiliriz. 1920’li yıllarda ortaya çıkan yanlış bir algı nedeniyle tereyağı değersizleştirilmiştir. İçeriğindeki doymuş yağların sağlık açısından zararlı olduğu kanaatine varılmıştır. Tereyağının bir kenara itilmesi sonrasında margarin tercih edenlerin sayısı dünya genelinde artar.
1970’lerin başından itibaren yaşanan margarin ve işlenmiş gıda tüketimindeki artış nedeniyle obezite ve diyabet kaynaklı kalp hastalıkları daha fazla görülür hâle geldi. Bu nedenle bazı uzmanlar az miktar doymuş yağ tüketiminin sağlıklı bir beslenme süreci için gerekli olduğunu savunarak tereyağı tüketimini teşvik etmektedir.
Tüm bu bilgiler ışığında az miktarda, aşırıya kaçmayan tereyağı tüketiminin margarin tüketmekten daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak söz konusu faydayı elde edebilmeniz için kaliteli tereyağı tüketmelisiniz.
Tereyağı ve margarini ayırt etmek bazen zor olabilir. Şu detaylara dikkat ederek iki besini birbirinden ayırt edebilirsiniz:
Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır? (Detaylı Bilgi)
Tereyağı ve margarin kek, kurabiye gibi hamur işlerinde sıklıkla kullanılır. Keklerde kullanılan bir diğer yağ türü de sıvı yağdır. Sıvı yağlar hafif bir kekle karşılaşmanızı sağlar. Ancak doğal tereyağı kullandığınız takdirde aromatik bir lezzet elde edebilirsiniz. Margarinin daha çok kurabiyelerde tercih edilmesi uygundur. Bu sayede bisküvi formuna yakın bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Hamurun daha sert olması için margarin, daha yumuşak olması ve piştikten sonra ağızda daha kolay dağılması için tereyağı tercih edebilirsiniz. Tereyağı tart yapımında da kullanılabilir. Genel olarak tereyağının hamur işlerinde ağızda dağılan bir kıvam sunduğunu söyleyebiliriz.
Tereyağı günde bir ya da iki yemek kaşığı kadar tüketilmesi gereken bir besindir. Ancak kalp damar hastaları, hastalıkları ya da kilosu nedeniyle özel bir beslenme planı olanlar doktorlarına danıştıktan sonra doğru tereyağı miktarını belirlemelidir. Eğer doğru ölçüde tüketim sağlarsanız tereyağı, vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilir. Ayrıca hastalıklara karşı dayanıklılığınız da artabilir. Eklemlerin korunması için de doğru miktarda tereyağı tüketmek önemlidir. Tereyağı faydaları (Detaylı Bilgi)
Margarini tereyağından ayıran en önemli noktalardan biri zararlarıdır. Ancak aşırı tüketim hâlinde tereyağının da zararlı olduğunu unutmamalısınız. İlk olarak margarinin zararlarından bahsedelim:
Tereyağı aşırı tüketim durumunda damar tıkanıklığı yaratabilmektedir. Margarin gibi kalp ve karaciğer rahatsızlıklarına da yol açar. Yüksek kolesterol ve kan şekeri de tereyağının yol açacağı olumsuz etkiler arasındadır.
İlginizi Çekebilir: Tereyağı kaç kaloridir?