Zeytin, tarihi binlerce yıl öncesine ulaşan ve günümüze kadar sevilerek tüketilerek gelen leziz bir meyvedir. Yumuşak, etli, oval ya da yuvarlak ve küçük çekirdekli bir yapısı vardır. İdeal büyüklükteki tanelerden oluşan zeytin meyvesi hem beslenmek hem de yağ üretmek amacıyla kullanılır.
Ağaçtan toplandığı haliyle tüketime hazır olmayan zeytin meyvesi doğal halde, katkısız olarak ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Olgunlaşma sürecini tamamlayarak hamlığını atan zeytinler, en saf haliyle sofralara ulaşır.
Lezzetiyle olduğu kadar sağlık açısından da önemli bir gıda maddesi olan zeytin, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Zeytinin yeri yalnızca sabah öğünü ile sınırlı kalmaz, aynı zamanda ara öğünlerden meze tabaklarına, hamur işlerinden salatalara kadar geniş kullanım alanı sunar.
Zeytin çeşitleri, farklı özellikleriyle öne çıkar. Türkiye’de ve dünya genelinde yetişen pek çok zeytin çeşidi vardır. Zeytin ağaçlarının yetiştiği iklim, coğrafya ve toprak koşulları, bu tadı hoş ve aromatik meyve türünde zengin çeşitliliğinin görülmesine yol açar.
Şekil itibariyle birbirine benzeyen meyveler, sadece siyah ve yeşil renklerden ibaret değildir. Zeytin çeşitleri, türüne ve yetiştiği bölgeye göre sınıflandırılır. Her birinin kendine has tadı, yapısı, rengi, aroması, yağ oranı ve aroması bulunur. Ürünlerde görülen bu çeşitlilik, her birine farklı bir lezzet olarak yansır.
Tanelerin irilik derecesini ifade etmek için kalibre birimi kullanılır. Kalibre ile belirtilen rakam, 1 kg zeytinde bulunan tanelerin kaç adet olduğunu anlamanızı sağlar. Zeytin kalibre değeri ne kadar küçükse taneleri o kadar iri, rakam ne kadar büyükse zeytinler o kadar küçüktür.
Zeytinler, üretim teknikleri bakımından da değişkenlik gösterir. Bu sayede ürünlerin lezzet ve aroma çeşitliliği öne çıkar. Meyveleri olgunlaştırma sürecinde uygulanan yöntemler tadını ve aromasını güçlendirir. Fermantasyon, çizme, kırma, salamura gibi işlemler, ürünün çeşidine ve türüne göre uygulanır. Siyah zeytin çeşitleri genellikle çizik atma, tuzlama ve fermantasyon teknikleriyle olgunlaştırılır. Bu sayede farklı damak zevklerine hitap eden siyah ve yeşil zeytin türleri ortaya çıkar.
Siyah zeytin türleri şunlardır:
Yeşil zeytin çeşitleri de siyah zeytinler gibi salamura, fermantasyon ve çizik atma teknikleriyle işlenir. Ancak zeytinin bu türünü siyah zeytinden ayıran bir diğer yönü, kırma olarak adlandırılan olgunlaştırma metodunun uygulanabilmesidir. Çekirdeği alınıp içerisine kırmızı biber yerleştirilen alternatifleri de bulunur. Ayrıca sarımsak ve kekik gibi baharatlarla marine edildikten sonra, ızgarada hafifçe dağlanan yeşil zeytin türleri de mevcuttur.
Yeşil zeytin türleri şunlardır:
Zeytin seçerken bazı detayları göz önünde bulundurarak damak zevkine, lezzet tercihine ve beslenme anlayışına uygun ürünü belirleyebilirsiniz. Zeytin, sunduğu farklı özelliklerle birlikte, meyvemsi lezzetini ve nefis aromasını sofralarınıza taşır. Zengin içeriğiyle de dikkat çeken kahvaltılık ürün grubu, sağlıklı beslenme programlarında da önemli yer tutar.
Kaliteli, lezzetli ve sağlıklı bir zeytin satın almak için ürün seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Zeytin seçiminde dikkate almanız gereken en önemli detaylardan biri de kaliteli ve güvenilir markalara ait ürünlere öncelik vermektir. Ayrıca cazip fiyat seçenekleri sunarak, piyasa koşullarının altında fiyat politikası uygulayan satıcılara karşı da dikkatli olmakta fayda vardır.
Zeytin fiyatları, birçok faktör çerçevesinde şekillenir. Siyah zeytin çeşitleri, yeşil zeytinlere göre biraz daha yüksektir. Ürünün boyutları da etikete yansır. İri taneli ve etli zeytinler biraz maliyetli, küçük zeytinler ise daha makul aralıklarda sunulur. Kaliteyi öne çıkaran marka unsuru, zeytin fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Üretim yöntemleri, doğallık ve ambalaj seçenekleri de zeytin fiyat skalasının seyrini belirler.
Küçük taneli (261-20 kalibre) siyah zeytin fiyatları 1 kg 299,95 TL civarındayken, iri taneli ve etli (201-230 kalibre) 1 kg siyah zeytin fiyatı 469,95 TL seviyelerinde olabilir. Yeşil zeytin kokteyl 1 kg fiyatı 294,95 TL gibi cazip seçeneklerle sunulurken, gurme lezzet düşkünlerine hitap eden yeşil ızgara zeytin 1 kg fiyatları 394,95 TL bandına kadar çıkabilir.
Zeytinin faydaları oldukça fazladır. Yalnızca meyvesiyle sınırlı kalmayan zeytinin faydaları, aynı zamanda zeytinin yaprakları, çekirdeği ve zeytinden elde edilen zeytinyağı için de geçerlidir. Zeytin, hayati öneme sahip bileşenleri bir araya getirerek, insan sağlığına fayda sağlayan bir besin öğesidir. Tekli doymamış yağlar açısından zengin meyve, antioksidanlar, polifenoller ve E vitamini yönünden de zengindir. İçeriğinde vitamin ve minerallerin yanı sıra anti-inflamatuar özellik gösteren, oleuropein adlı fenolik bileşik bulunur.
Kalori miktarı düşük salamura zeytin türü, zengin lif kaynağı olmasıyla da pek çok tüketicinin favori gıdasıdır. Besleyici, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık alternatifi olarak öğünlere dahil edilen zeytin hem diyet hem de dengeli beslenme programlarının değerli parçasıdır.
Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha dayanıklıdır. Siyah zeytinin hassas olmasının nedeni, daha olgun olmasıdır.
Lezzetini, tazeliğini ve besin değerlerini korumak için zeytinin saklama koşullarını şu şekilde elverişli hale getirebilirsiniz:
Zeytinin saklama süresini uzatmak ve tüketeceğiniz zamana kadar iyi şekilde muhafaza etmek için dondurucuyu tercih edebilirsiniz. Zeytinleri önceden kaya tuzu ile hazırladığınız suda bekletip suyunu iyice süzdükten sonra, havalı şekilde kilitli buzdolabı poşetine koymanız gerekir. Bu yöntemle zeytinlerin derin dondurucuda 6 ay kadar saklanması olanaklıdır.