Bal, arıların çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından özleri toplayarak ürettiği kıvamlı, renkli, akışkan, lezzetli ve faydalı bir besin maddesidir. Arıların yuttuğu bu özler, bal midesi adı verilen organlarındaki invertaz enzimiyle kimyasal değişime uğrar. Bal arıları tarafından toplanan bu özler, kovandaki petek hücrelerine yerleştirildikten sonra olgunlaşmaya bırakılan maddeler, oldukça yararlı bir besine dönüşür.
Bazı ballar alçak bölgelerde yetişen bitki çeşitlerinden toplanırken bazıları da yüksek rakımlı yaylalarda yetişen bitkilerin ya da ağaçların çiçeklerinden, nektarlarından ve salgılarından toplanır. Her biri eşsiz bir lezzete, aromaya ve renge sahip olmakla birlikte, zengin besin değerleriyle öne çıkar.
Sunduğu doğal ve eşsiz bal lezzetleri ile hem doğaya hem de sağlığına öncelik verenlerin yaşamına değer katan Karlıdağ’ın zengin ürün seçkisini inceleyerek, sofralarınız için ideal tercihi yapabilirsiniz.
Balın özellikleri, yapısında ve özünde aynı gibi görünse de pek çok faktöre göre değişkenlik gösterir. Üretildiği tek bir bitkinin ya da birden fazla bitkinin türü, balın içeriğini etkiler. Kimi ballar, arıların kolayca eriştiği zengin bitki florasının bir ürünüdür. Kimi ballar ise nadir bulunan çiçeklerin ve ağaçların meyve tomurcuklarından ya da sızan reçinesinden üretilir.
Balın özellikleri arasında en önemlilerinden biri de doğal ve katkısız olmasıdır. Altıgen gözenekli petek hücrelerinin içerisine sakladıkları saf ve doğal özlerden oluşur. Bal, arıların balmumu kullanarak kendi ördükleri, bu peteklerde olgunlaşır. Katkısız ve doğal bal çeşitleri, arıların kendi ürettiği ve insan müdahalesi bulunmayan özel besinlerdir. Her bir bal türü, kaynağından gelen kendine has renge, yoğun kıvama ve güçlü aromaya sahiptir.
Bal içeriği yüksek miktarda magnezyum, çinko, demir ve antioksidan barındırır. Besin değeri yönünden zengin bileşenler arasında şeker, su, karbonhidrat, organik asitler, proteinler, fenolik bileşenler, yağlar, mineral tuzlar ve serbest amino asitler yer alır. Ayrıca balın etkili içeriğinde B1, B2, C vitaminleri, nikotinik asit, laktonlar, balmumu, polen ve pigmentler de yer alır.
Monofloral bal seçenekleri, genellikle tek bir bitki türüne aittir. Bu balın kaynağını ayçiçeği, lavanta, meşe ve kestane gibi tek bir bitki türü oluşturur. Monofloral ballar, botanik kaynağı ğırlıklı bitki hangisi ise onun adıyla isimlendirilir.
Polifloralı bal ise birden fazla bitkinin nektarına sahiptir. Polifloralı ballarda yüzlerce çiçek çeşidi mevcuttur. Üretimi yüksek rakımlı yaylalarda gerçekleşir. Kaynağını ise rakımı 2000 metrenin üzerindeki dağlarda ağaç bulunmadığı için zengin çeşitliliğe sahip kır çiçekleri meydana getirir.
Ayrıca arıların bal dışında, çiçeklerden toplayarak kovana taşıdığı ve bitkisel yaşamın özüyle ürettiği ürünler de vardır. Bunlar propolis, polen, arı sütü gibi oldukça güçlü bileşenleri bir araya getiren, enerji ve besin kaynaklarıdır. Doğanın saflığını özüyle bir araya getiren güçlü gıda takviyeleri, sağlıklı yaşamı destekleme konusunda ayrı bir öneme sahiptir.
Bal çeşitleri çiçek balı, salgı balı ve çam balı şeklinde gruplandırılır. Bunlar arasında öne çıkanlar; çam, çiçek, kestane, kekik, köknar, akasya, meşe, okaliptüs, hayıt, ıhlamur, karabuğday, keçiboynuzu, lavanta, narenciye, söğüt ballarıdır.
Ballar özenle hazırlanarak tüketicilere sunulur. Üretim ya da pazara sunuluş şekline göre bal çeşitleri; petekli bal, doğal petekli bal, karakovan balı, süzme bal, petekli süzme bal, sızma bal, pres balı ve filtre edilmiş bal şeklindedir.
Karlıdağ’ın zengin ürün yelpazesinde öne çıkan bal çeşitleri ise şunlardır:
Bal fiyatları üzerinde etkili olan birçok faktör bulunur. Doğanın sunduğu bu özel besin maddesi, zengin çeşitliliği ile ön plandadır. Bal seçenekleri, içerik yönünden farklı değerlere sahip oldukları için maliyetleri de farklıdır. Süzme ballar, genellikle farklı gramajlardaki kavanozlar içerisinde sunulur. Bu sayede tüketicilerin ihtiyacına ve bütçesine uygun seçim yapmasına imkan verir.
Çerçeveli ve petek ballar, balmumu ile birlikte süzülmeden sunulur. Doğal ve saf formu bozulmadan paketlenen petek bal alternatifleri, içerisindeki vitaminleri, antioksidanları ve doğal bileşenleri korur. Sağlıklı yaşam desteğini, doğanın katkısız içeriğiyle karşılamak isteyenlerin beklentilerine hitap eder. Ambalaj alternatifleri de gramaj farklılıkları gibi bal fiyatları konusunda belirleyici rol oynar.
Balların bazıları zorlu doğa ve iklim koşullarında elde edilir. Bazıları ise nadir rastlanan bitki türlerinden üretilir. Kimileri de “Yerli” olarak tabir edilen endemik bitki türlerinin ürünüdür ve nadir bulunur. Bunlar belirli bir yöreye özgüdür ve ekolojik şartlar nedeniyle yalnızca o bölgede yetişir. Belirtilen tüm bu hususlar; arıların çiçeklerden, ağaç gövdelerinden, meyve tomurcuklarından, bitki nektarlarından topladığı özler ile farklı bal çeşitleri ortaya çıkarmasına yol açar. Petekli, karakovan ve çerçeveli bal fiyatları, diğerlerine göre biraz daha yüksektir.
İnsan müdahalesi olmadan yalnızca arıların kendi doğal döngüsüyle elde edilen balların, üretim miktarı ve özellikleri de değişkenlik gösterir. Bu bakımdan arıların kendi peteklerini örerek ürettikleri nadir bulunan bal fiyatı, yukarılarda seyreder. Ayrıca özlerin taşındığı kovan ortamı ve olgunlaşma süreci gibi faktörler de maliyete yansır. Dierseniz sofralarınıza lezzet, sağlığınıza değer katan avantajlı bal fiyatları ile zevkinize ve beklentilerinize uygun ürüne hızlıca karar verebilirsiniz.
Bal satın alırken nelere dikkat edebileceğinizi öğrenerek, istediğiniz kalitede ve damak zevkinize hitap ürünü rahatlıkla seçebilirsiniz. Taklit balların yanı sıra koruyucu, renklendirici ve yapay bileşenler içeren katkılı ürünler de vardır. Bunlar sağlığa yarar sağlamayacağı gibi metabolizma açısından ciddi risk unsuru oluşturabilir. Bu nedenle doğal bir gıda olan bal seçimi yapmak hem sağlık hem de damak zevki açısından önemlidir.
Bal satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Gerçek balı nasıl anlayacağını öğrenmek isteyenler, detaylı bir araştırma içerisindedir. Ancak gerçek bal ile sahte bal arasındaki farklar, kimi zaman gözlem yöntemiyle ya da koklayarak anlaşılacak kadar belirgin değildir.
Gerçek balın nasıl anlaşılacağı konusunda bazı hususları göz önünde bulundurmak ve birtakım testler yapmak olanaklıdır. Bunlar;
Balın doğal ve katkısız olduğunu tespit etmenize yardımcı yöntemleri uygulayarak, gerçek bal tüketme deneyimini gönül rahatlığıyla yaşayabilirsiniz.
Balın kristalleşmesi, kısa ve net bir ifadeyle şekerlenmesi anlamına gelir. Balın kristalize olması, sanıldığının aksine kötü bir durum değil normal bir süreçtir. Bal aşırı doygun bir çözeltidir. Bunun nedeni içerdiği fruktoz ve glikoz monosakkaritleri, sakkaroz gibi şekerler ile diğer kompleks yapılardır.
Kristalizasyona, genellikle glikoz moleküllerinin değişime uğraması yol açar. Zamanla doyma noktasına ulaşan glikoz şekerinin dibe çökmesi ile balın kristalleşmesi gerçekleşir. Balın kristalize olması viskozitesine, depolama sıcaklığına (Akışkanlık değeri), olgunlaşma sırasında bekleme süresine ve yapısındaki diğer maddelerin varlığına bağlı olarak da değişir.