Image

Tereyağı ile Yapılan Nefis Yemek Tarifleri

17 Ağustos 2025
Karlıdağ

Tereyağı ile yapabileceğiniz nefis yemek tarifleri yelpazesi oldukça geniştir. Bu özel liste hamur işlerinden tatlılara, makarnalardan pilavlara, zeytinyağlılardan etli seçeneklere, hatta ızgara, fırın ve tencere yemeklerine kadar uzanır. 

Yemeklerinizi hazırlarken aroma ve kıvam artırıcı etkisiyle fark yaratan tuzlu tereyağı çeşitleri kullanmanız mümkündür. İsterseniz doğallıktan gelen saflığın ve tazeliğin lezzetiyle eşsiz deneyimler yaşatan tuzsuz tereyağı çeşitlerine öncelik verebilirsiniz. Seçiminizi yaparken damak zevkinizi ve beslenme tercihlerinizi de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Başlamadan önce: Kaliteli Tereyağı Nasıl Anlaşılır?

Tereyağı ile Yapıldığında Lezzetini İkiye Katlayan Nefis Yemek Tarifleri

Muhteşem tereyağı tadıyla bütünleşen pek çok yemek, sofralarda şölen havası estirir. Hakiki tereyağı yemeklerin yalnızca lezzetini zenginleştirmekle kalmaz, aynı zamanda aromasını ve kıvamını da dengeler.

Size özel içeriğimizde, tuzlu ve tuzsuz tereyağı ile yapabileceğiniz birçok tarife yer verdik. Birbirinden muhteşem lezzetlerden oluşan listemizi inceleyerek; yemeklerin malzeme listesini ve yapım aşamalarını takip edebilir, dilediğiniz tarifi pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.

Tereyağlı Enginar Tarifi (6 kişilik)

Tereyağlı enginar tarifi için gereken malzemeler:

  • Enginar (6 adet),
  • İnce kıyılmış taze soğan (4 çorba kaşığı),
  • İnce kıyılmış maydanoz (4 çorba kaşığı),
  • Tereyağı (4 çorba kaşığı),
  • Tuz (1 çay kaşığı),
  • Karabiber (1 çay kaşığı),
  • Limon suyu (1 adet).

Tereyağlı enginar tarifi yapımı:

  • Temizlediğiniz enginarları, kararmaması için bir adet limonla hazırladığınız limonlu su karışımının içerisinde bekletin. (Enginarları bütün halde ya da dörde bölerek kullanabilirsiniz.)
  • Tencereye aldığınız tereyağı eriyince içerisine soğanları ve enginarları ilave edin.
  • Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra, dikkatlice karıştırın.
  • Tencerede hazırladığınız enginarları bir fırın kabına yerleştirin.
  • Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında, ortalama 20 dakika kadar pişirin. 
  • Fırından çıkardığınız tereyağlı enginar yemeği üzerine, ince kıyılmış maydanozları serperek servis edebilirsiniz.

İlgili İçerik: Tereyağının Besin Değerleri

Tereyağlı Pilav Tarifi (5 kişilik)

Tereyağlı pilav günlük öğünlerden lokanta çeşitlerine, düğün yemeklerinden restorant menülerine kadar pek çok sofranın vazgeçilmezidir. Gerçek tereyağı ile yapıldığında damaklarda unutulmaz bir iz bırakan pilav çeşitleri, sulu yemekleri özenle tamamlar.

Tereyağlı pilav tarifi için gereken malzemeler:

  • Pilavlık pirinç (2 su bardağı),
  • Arpa şehriye (2 yemek kaşığı),
  • Tereyağı (3 yemek kaşığı),
  • Zeytinyağı (2 yemek kaşığı),
  • Sıcak su (3 su bardağı),
  • Tuz (1 tatlı kaşığı).

Tereyağlı pilav tarifi yapımı:

  • Pirinci yıkayıp suyunu süzün. 
  • Tereyağı, zeytinyağı ve arpa şehriyelerinizi uygun bir tava ya da tencere içerisine alarak orta ateşte karıştırın. 
  • Arpa şehriyelerin rengi dönene kadar karıştırarak kavurun.
  • Altın sarısı ya da hafif esmer renk alan arpa şehriyenin içerisine, süzdüğünüz pirinci ekleyin.
  • Pirinci tereyağında birkaç dakika (yaklaşık 3 - 4 dakika) daha karıştırarak kavurun.  
  • Sonra sıcak suyunu ve tuzunu ilave ederek iyice karıştırın.
  • Tencerenin kapağını kapatıp, ocağın altını kısın ve 25 dakika kadar pişmeye bırakın.
  • Suyunu çeken pilavınızı servis edebilirsiniz. 

Tereyağlı Hünkarbeğendi (2 - 4 kişilik)

Hünkarbeğendi yemeği saraylara uzanan geçmişiyle bilinir. Nefis yemek tarifi, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiştir. Hünkarbeğendi yemeğinin ana malzemesi patlıcan ve ettir. Közlenmiş patlıcanla hazırlanan iç harcın üzerine salçalı et konularak yapılır.

Tereyağlı Hünkarbeğendi tarifi için gereken malzemeler:

  • Kuşbaşı et (200 gr),
  • Soğan (1 adet),
  • Domates (1 adet),
  • Biber (1 adet),
  • Salça (1 yemek kaşığı),
  • Su (1,5 - 2 su bardağı kadar),
  • Tuz ve karabiber.

Beğendi yapımında kullanılacak malzemeler:

  • Patlıcan (3 adet),
  • Süt (1 -1,5 çay bardağı kadar),
  • Tereyağı (1 yemek kaşığı),
  • Un (1 yemek kaşığı),
  • Kaşar rendesi (½ su bardağı),
  • Tuz.

Tereyağlı Hünkarbeğendi tarifi yapımı:

  • İlk önce patlıcanları ocakta ya da fırında közleyin.
  • Közlenen patlıcanların kabuğunu soyduktan sonra doğrayın.
  • Beğendisini hazırlamak için tereyağı ve unu bir tavaya alarak, orta ateşte kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Unu yakmadan pişirin ve pembeleşmeye başlarken tavaya patlıcanları ekleyerek iyice karıştırın.
  • Ocağın altını kısın ve karıştırdığınız patlıcanların üzerine, sütü yavaş yavaş ekleyin.
  • Malzemeleri homojen biçimde karıştırdıktan sonra, tuzu ve kaşar peyniri rendesini ekleyin.
  • Son bir kez iyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın. 
  • Ayrı bir tavaya koyduğunuz sıvı yağı iyice ısıtın ve kuşbaşı doğranmış etlerinizi içerisine atarak mühürleyin. (Dilerseniz mühürleme işlemini yalnızca tereyağı ile yapabilirsiniz.)
  • Etler suyunu bırakana kadar yüksek ateşte, etler suyunu çekene kadar da düşük ateşte pişirin. (Suyunu yavaş yavaş çeken ve kendi suyunda pişen etler hem daha leziz hem de lokum kıvamında olur.)  
  • İnce kıyılmış soğanı ve biberleri etin içerisine ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Soğanlar pembeleştikten sonra salçayı ve domatesleri ekleyerek karıştırın. 
  • Sıcak suyu ilave edin ve etler yumuşayana kadar pişmeye bırakın. 
  • Ocağın altını kapatmadan önce tuzu ve karabiberi eklen.
  • Geniş bir servis tabağının içerisine beğendiyi aldıktan sonra üzerine etli tarifi koyarak servis edebilirsiniz.

Öneri: Kaç Gram Tereyağı Kaç Kaşık Eder?

Tereyağlı Tavuk Sote (1 - 2 kişilik)

Tavuk sote tarifi, davet sofralarının olmazsa olmazı olarak bilinir. Tuzlu ya da tuzsuz tereyağı ile mühürlenen tavuğun kalça but kısmı, yemeğin lezzetini eksiksiz hale gelir. Perhiz ya da diyet yapanlar için hafif ve az yağlı olması istenen yemek, tavuk göğsü ile yapılabilir. 

Tereyağlı tavuk sote tarifi için gereken malzemeler:

  • Kemiksiz tavuk but (½ kg),
  • Kuru soğan ( 1 adet),
  • Yeşil Biber (2 adet),
  • Kırmızı biber (2 adet),
  • Domates (2 adet),
  • Sarımsak (1 diş),
  • Domates salçası (½ kaşık),
  • Biber salçası (½ kaşık),
  • Tereyağı (1 yemek kaşığı dolusu),
  • Su (½ su bardağı),
  • İsteğe göre tuz, karabiber, kimyon ve toz biber.

Tereyağlı tavuk sote tarifi yapımı:

  • Tereyağını tavada eritip ısıtın. 
  • Sotelik (küp küp) doğradığınız tavukları tavaya alın.
  • Harlı ateşte suyunu çekene kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
  • Pişen tavukların içerisine soğanı ilave edin ve pembeleşene kadar pişmeye bırakın.
  • Son olarak küp küp doğradığınız domatesleri, salçayı, sarımsağı ve tuzu ekleyin.
  • Ardından suyu ilave edin. Ocağınızın ayarını orta ateşe alın. 
  • Pişmeye yakın (yaklaşık 20 dakika sonra) baharatları da ekleyerek yemeğinizin altını kapatın.  
  • Tereyağlı tavuk sote yemeğinizi afiyetle tüketebilirsiniz.

İlgili sayfa: Tereyağı Fiyatları

Tereyağlı Hamuraşılı (Erişte) Türlü (4 - 6 kişilik)

Hamuraşlı erişte Anadolu’nun geleneksel yemekleri arasında yer alır. Yöresel tarif, ev yapımı makarna olarak da bilinen erişteyi, çeşitli sebzeler ve tereyağı ile buluşturan muhteşem lezzetiyle öne çıkar.

Tereyağlı hamuraşılı türlü tarifi yapımı için gereken malzemeler:

  • Kabak (½ kg),
  • Patlıcan (2 adet),
  • Patates (2 adet),
  • Soğan (1 adet),
  • Hamuraşı / Erişte (2 avuç),
  • Tereyağı (3 yemek kaşığı),
  • Domates Salçası (1 yemek kaşığı),
  • Tuz (1,5 tatlı kaşığı),
  • Acı / tatlı pul biber (1 tatlı kaşığı),
  • Sıcak su (1 su bardağı).

Tereyağlı hamuraşılı türlü tarifi yapımı:

  • Erittiğiniz tereyağının içerisine doğranmış soğanları atıp karıştırın.
  • Pempeleşen soğanların içerisine domates salçasını ekleyip bir dakika kadar çevirin.
  • Doğradığınız sebzelerin tamamını ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
  • Ardından suyunu ve erişteyi ekleyin.
  • Suyun malzemeleri yaklaşık 3 parmak geçecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Yaklaşık 30 dakika kadar pişmeye bırakın.
  • Tereyağlı hamuraşılı türlü yemeğiniz afiyet olsun!