Süt ve süt ürünleri kategorisinin en sevilen besin maddelerinden biri olan tereyağının fiyatları, çeşitli unsurlar çerçevesinde şekillenir. Gerek dünya gerekse Türkiye çapında belirlenen tereyağı fiyatları; firmaların arz, tüketicilerin talep ve üreticilerin imalat maliyetine etki eden diğer faktörlere bağlı değişir.
Küresel ve yerli sektörü değişime uğratan karmaşık yapılı dinamikler, tereyağı üreticilerini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda tüketicilerin satın alma gücüne de yansır.
Çok yönlü kullanıma elverişli yapısıyla mutfakların vazgeçilmezi olan hayvansal yağın, değerlendirme alanı da oldukça geniştir. Pek çoğunuz için kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı tereyağı, aynı zamanda severek tükettiğiniz tariflerin ve yemeklerin de ana malzemesidir.
Tereyağı fiyatlarını etkileyen faktörleri çok yönlü detaylarıyla ele aldığımız içerikte, tereyağı maliyetlerine yön veren hususlar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Son zamanlarda tereyağı fiyatlarının istikrarlı bir atış içerisinde olduğunun siz de farkındasınızdır. Tereyağının kalitesini ve güvenilirliğini öne çıkaran marka faktörü ve ürün çeşitliliği, maliyeti etkileyen öncelikli unsurlardır. Diğer taraftan üretim yöntemleri, sütün maliyeti, ambalaj formları, içerik ile gramaj özellikleri de devreye girer.
Üretimde hangi hayvanın sütünün kullanıldığı da ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle tereyağının içerdiği süt oranı ve süt yağı miktarı da değerinin belirlenmesinde aktif rol oynar. Ambalaj özellikleri ve üretim yeri de tereyağı fiyatları üzerinde iniş çıkışlara yol açar.
Tereyağı fiyatlarını geniş perspektiften ele alırsak global, toplumsal, finansal ve sektörel unsurların da etiketler üzerinde ne derece pay sahibi olduğunu değerlendirebilirsiniz.
İnsanların yaşamsal faktörleri, tereyağı fiyatları üzerinde büyük etkiye sahip. Hızla gelişen teknolojinin, hayatın akışını farklı bir yöne evirdiği hepinizin bildiği bir gerçek. Tüm bunlar insanların yaşam biçimlerini, beklentilerini ve tercihlerini şekillendiriyor.
Kalabalıklaşan dünya nüfusuyla birlikte, her geçen gün daha da modernleşen toplumlar konfor alanlarını büyütüyor. Çığ gibi büyüyen sanayi sektörü ise sunduğu avantajların yanı sıra birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla bireylerin ve toplumların sosyal, kültürel ve ekonomik koşulları da bu sürekli değişime ayak uyduruyor.
Tüm bu gelişmeleri etraflıca değerlendirdiğinizde; çevresel ve iklimsel dengelerin bozulduğu, ekosistemin bu gelişmeden memnun olmadığını görebilirsiniz .
Tereyağı fiyatlarına yansıyan yaşamsal faktörleri şu başlıklar altında inceleyebiliriz:
Teknoloji çağında erişilen her türlü gelişme ve yenilik hem bireyleri hem de toplumları, sosyal, kültürel, ekonomik anlamda değişime uğratıyor. Eğitim, sağlık, sosyalleşme, eğlence, ulaşım, altyapı, üst yapı, yerleşim, alışveriş olanaklarına erişimin eskisinden kolay. Konforlu hale gelen koşullar, modern toplum anlayışını doğuruyor. Bu noktada okur-yazarlık faaliyetleri daha bir ön planda.
Bireylerin sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan iyileşen yaşam tarzı, köylerden kentlere göç oranını ve hızını artırıyor. Çiftçilik ve hayvancılık gibi meşakkatli meslekler, her geçen gün yerini kariyer odaklı mesleklere bırakıyor. Hayvan bakımında ve süt sağımında görülen düşüş de bir hayli fazla. Tereyağı fiyatlarını etkileyen bu hususlara ek olarak; bilinçlenen tüketicilerin kaliteli ve doğal tereyağı tercihi de maliyetin yükselmesinde pay sahibidir.
Tereyağı fiyatları üzerinde etkili olan sanayileşme faktörünü ele alırsak, maliyete yansıyan detaylarına dikkat çekebiliriz. Üretim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte artan fabrika sayısı, donanımlı tesisler, aralıksız (vardiyalı) çalışan işletmeler, doğal yaşama dahil olmuştur.
Bireyler, tüketiciler ve toplumlar için hizmet ya da üretim gerçekleştiren iş yerleri, yeni iş sahaları kazandırmkla kalmamış; aynı zamanda istihdama ve ülke ekonomisine de önemli katkı sağlamıştır.
Diğer taraftan sanayileşme, sizin de bildiğiniz üzere birçok olumsuzluğu da beraberinde getirir. Bunlar; hava, su ve besin kirliliğinin yanı sıra katı atıkların birikmesi, toprak sorunlarının oluşması, pestisitlerin (zararlı organizmaları önlemek için kullanılan kimyasallar) kullanımı, enerji/yakıt sarfiyatının artması, biyolojik dengenin bozulması gibi hususlardır.
Hayatın doğal akışını sekteye uğratan ve ekolojik dengeye zarar veren sanayileşme faktörü insan, bitki ve hayvan gibi her türlü canlının yaşamını tehdit ettiği için tereyağı fiyatlarının yüksek olmasında da önemli bir etmendir.
Kalabalıklaşan nüfus, sanayileşme, sera gazı salınımının artması gibi durumlar çevre, su ve hava kirliliğine yol açmaktadır. Biyolojik çeşitliliğin azalması, göl, dere, deniz ve baraj sularının kirlenmesi de cabası. Bildiğiniz üzere, kirlilik nedeniyle solunan hava kalitesindeki düşüş hem bitkilerin hem de hayvanların yaşamını olumsuz etkiliyor.
Hayvanlarda solunum zorluğu, amfizem olguları, kronik bronşit, parazit ve enfeksiyon türü hastalıkların görülme riski her geçen gün artıyor. Ayrıca hayvan besiciliğinde katkılı yem kullanımını zorunlu hale getiren sorunlar, zamanla doğal besin kaynaklarından uzaklaşmaya, süt verimliliğinin ve kalitesinin düşmesine yol açıyor. Gün geçtikçe güçleşen besicilik faaliyetleri ise oldukça lezzetli ve faydalı bir süt mamulü olan tereyağı üretim maliyetinin artması anlamına geliyor.
İklim dengesinde meydana gelen farklılıklar, mevsimsel değişimlerin görülmesine neden oluyor. İnek, koyun, keçi ve manda gibi sütünden tereyağı elde edilen hayvanların sağlık, yaşam ve beslenme koşullarını olumsuz etkileyen durum hayvan besiciliğini de bir o kadar zora sokmuş görünüyor.
Aşırı sıcak ya da soğuk coğrafi koşullar, hayvanların hastalanmasına ya da telef olmasına sebebiyet veriyor. Susuzluktan kırılmalar, salgın hastalıklar, taze otun bulunmamasına bağlı yapay yem tüketme zorunluluğu hem sütün kalitesini hem de verimliliğini azaltıyor. Birçok olumsuzluğu beraberinde getiren iklim değişikliği, tereytağı fiyat skalasını yukarı taşıyor.
Doğa ve atmosfer dengesinin bozulması, bitki, hayvan, insan ve deniz canlıları gibi her şeyin zarar görmesine yol açıyor. Sel afetine yol açan zamansız ve sağanak yağmurlar, kavurucu yaz sıcakları, kirlenen çevreye ve havaya bağlı her türlü olumsuzluk ekosistem dengesindeki düzensizliğin göstergesi. Bu durum her türlü canlının yaşamını tehdit ettiği gibi sağımlık süt veren hayvan türlerinin de yaşamını ve bakımını zorlaştırdığı için tereyağı fiyatlarına da yansıyor.
Tereyağı fiyatlarına etki eden finansal faktörleri, aşağıdaki başlıklar altında özetleyebiliriz:
Tereyağı üretiminde kullanılan ileri teknolojiler, işletme için uzun vadede kara dönüşecek maliyetlerdir. Üretim bantlarında gerçekleşen işleme, soğutma, pastörizasyon, vakumlama, paketleme gibi çeşitli uygulamalar, neredeyse aralıksız yapılır. Bu da modern ve donanımlı tesislerde kullanılan makine, ekipman kullanımına bağlı enerji sarfiyatının artması anlamına gelir.
Kimisi ithal kimisi de yerli yapım olan makineler, aktif yıpranmaya maruz kalır. Bunların bakımı, onarımı, yedek parça değişimi ile eskiyen gereçlerin yenilenmesi de firmalara artı yük getirir. Temin edilen sütün toplanıp tesislere getirilmesinden zincir marketlere ve çeşitli satış noktalarına kadar ulaştırılması bir maliyettir. Ayrıca taze süt ürünlerinin bozulmaması için frigolu (soğutuculu) araçlarla yapılan nakliye, yakıt giderleri de tereyağı fiyatları üzerinde etkili olur.
Tereyağı fiyatlarını etkileyen faktörlerden biri de döviz kurlarındaki dalgalanmalardır. Dünya borsalarına göre şekillenen ve belirlenen döviz kurları, Türkiye piyasalarına da yansır. Söz konusu artış besi hayvancılığında bakım, tedavi, yem masraflarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda tereyağı üretimi ve satışı yapan işletmelerin de harcama çıtasını yükseltir.
İthal edilen ürünler dövize endeksli olduğu gibi döviz rakamlarındaki değişim, yerel sahadaki pek çok faaliyeti de maliyet noktasında etkiler. Bu bakımdan dış kaynaklı finansal dalgalanmalar, tereyağı fiyatlarında görülen yükselişin nedenleri arasındadır.
Tereyağının arz ve talep durumunu artıran unsurlar, fiyatları yukarı çeker. Tereyağının temel ham maddesi olan sütün arzında meydana gelen kısıtlamalar, tereyağ üretiminin de azalmasına yol açar. Süt sığırlarının ya da sağımlık diğer küçük / büyükbaş hayvanların azalması, zorlu iklim koşulları, artan yem maliyetleri gibi sebepler süt üretimini azaltır. Bu düşüşe paralel olarak üretilen tereyağı miktarı da sınırlarlandığı için tereyağı fiyatları yükselişe geçer.
Tereyağı talep kısmındaki artış ise tüketicilerden kaynaklanır. Tereyağı tüketimi, özellikle doğallığa önem verenlerin ve lezzet anlayışına düşkün olanların önceliğidir. Tereyağının sağlıklı yaşama uygun beslenme rutini oluşturanlar ve diyet yapanlar için de önemli bir besin maddesi oluşu, ürüne olan ihtiyacı artırır. Arzın kısıtlı, talebin yoğun olduğu dönemler, tereyağı fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı meydana getirir.
Tereyağı fiyatları, üretici markadan kaliteye, ürün çeşitliliğinden içeriğine, üretim yönteminden ambalajlamaya ve hatta lojistiğe kadar çeşitli faktörlerin etkisi altındadır.
Tereyağı fiyatlarına yön veren sektörel faktörler şöyle listelenebilir:
Kaliteli tereyağı, marka unsuru ile bütünleşen hassas bir süt mamülüdür. Seçtiğiniz tereyağı markası hem üretim hem de hizmet anlayışı ile güven vermelidir. Doğallık ve lezzet anlayışını kaliteyle buluşturan güvenilir tereyağı markalarını tercih edebilirsiniz.
Üreticilerin gelişmiş standartlı uygulamaları, müşteri memnuniyeti kazanma politikaları ve satış sonrası destek gibi tüm kriterlerin, tereyağı fiyatlarını etkilediğini bilmenizi isteriz.
Ürün çeşitliliği tereyağının özelliklerine göre değişir. Tereyağında istenilen lezzet, aroma ve kıvam kalitesini yakalamak, farklı üretim yöntemleri ile mümkün olur. Ürününn yapımında kullanılan sütün türü, içeriğindeki süt yağı oranı (%80-%82) ve tuzlu / tuzsuz olması gibi detaylar ürün çeşitliliği meydana getirir.
Geniş yelpazeye sahip tereyağı çeşitleri, yayık tereyağı, köy tereyağı, tuzlu tereyağı, tuzsuz tereyağı, İskender tuzlu tereyağı, Köylüm tuzsuz tereyağı ve daha birçok alternatif sunar. Tüketicilerin hem zevkine hem de ihtiyacına göre seçim yapmasını sağlayan seçenekler, tereyağı fiyat değerini şekillendirir.
Sütün hangi kaynaktan temin edildiği önemlidir. Bu noktada sütün temin edildiği manda, inek, koyun ve keçi gibi hayvan türleri belirleyici olur. İnek sütünden elde edilen tereyağları daha makul seviyelerde olabilirken zor bulunan manda (camış) cinsinin sütünden üretilen tereyağı fiyatları yüksek olabilir. Koyun ve keçi tereyağı da inek sütünden üretilen tereyağına kıyasla yukarılarda seyreder.
İlgili içerik: Kaliteli tereyağı nasıl anlaşılır?
1 kg tereyağı için yaklaşık 23 litre ve % 3,5 yağ oranına sahip süt kullanmak gerekir. Bu miktardan elde edilen süt kreması sayesinde % 82 yağ oranına sahip gerçek tereyağı üretilir.
Adını, anavatanı Fransa ve İngiltere arasındaki adalardan alan Jersey ineklerinin sütü, daha verimli ve kıymetlidir. İçerik yönünden zengin olmakla birlikte, yağ oranı oldukça yüksek olan süt türünün 7 litresinden 1 kg tereyağı elde edilir.
Koyun tereyağı elde etmek için yaklaşık 14 litre koyun sütüne ihtiyaç vardır. Günde birkaç litre süt veren keçilerin sütünden yapılan tereyağı da üretim aşamasında maliyetlidir.
İlgili içerik: Tereyağının besin değerleri
Tereyağının ana ham maddesi olan sütün kaynağından alınması, zaman kaybetmeden elverişli ve hijyenik koşullarda işlenmesi gerekir. Geleneksel üretim yöntemiyle elde edilen tereyağları hem lezzet hem de içerik zenginliği yönünden her zaman en iyi sonucu verir.
Ürünler, özenle paketlendikten sonra soğuk hava zinciri korunarak son tüketiciye ulaştırılır.
Geleneksel yöntemlerle üretilen yayık tereyağı fiyatı, lezzet ve besin değeri bakımından kıymetli olduğu için biraz daha yüksektir.
Doğal tereyağı çeşitleri, tamamen katkısız üretilir. Yapay ve zararlı katkı maddesi içermeyen ürünlerde renklendirici, kıvam artırıcı, koruyucu, lezzet dengeleyici gibi ilave hiçbir ürün yoktur. Bu nedenle kaliteli tereyağı elde etmek, pastörize edilmiş süt kremasının fazla kullanılmasını gerektirir.
%80 ila %82 arasında değişen süt yağı miktarı, bu özel besine asıl lezzetini verir. Katkısız içerik hazırlayarak doğallığı korumak ve süt kreması yoğunluğunu yüksek tutarak imalat yapmak ise üreticiler açısından maliyet demektir. Tuzlu ya da tuzsuz köy tereyağı çeşitleri de değerlendirebileceğiniz doğal seçenekler arasındadır.
Tereyağları tüketicilere kullanım rahatlığı sunacak şekilde ambalajlanır. Porsiyonluk, blok, rulo paketlerdeki tereyağları kare, yuvarlak, dikdörtgen, papatya formunda ya da kova içerisine dolum yapılarak yerleştirilir.
İhtiyaçlara uygun olması bakımından 30 gramlık porsiyonların yanı sıra 250 gr, 400 gr, 500 gr, 750 gr, 950 gr ve 1 kg tereyağı şeklinde paketlenebilir. Ekonomik ürün ya da gıda işletmelerine özel seçenekler ise 1750 gr, 1900 gr, 4500 gr ve 9 kg tereyağı olarak kova içerisine dolum yapılır.
Tereyağı üretmek üzere sütün temin edilmesiyle başlayan taşıma süreci, paketlenen ürünlerin son tüketiciye ulaştırılmasına kadar devam eder. Nakliyatın gerçekleştiği süreçte ödenen her türlü bedel, tereyağı fiyatlarına maliyet olarak yansır.
Marka özelinde sunulan fırsatlar, çoklu ürün alımlarında önemli avantajlar sunar. Dilerseniz tercih ettiğiniz markanın indirim ve kampanya alternatiflerini fırsata çevirebilirsiniz. Böylece ihtiyacınıza ve bütçenize uygun seçimler yapmanız mümkün hale gelir.
Kampanya Duyurusu: İndirimli Tereyağı Fiyatları
Piyasa koşullarının altında ve değerinden ucuza sunulan ürünlerin kalitesinden ve içeriğinden emin olamayabilirsiniz. Sahte tereyağı tüketmek, sağlığınız açısından fayda sağlamayacağı gibi metabolizmanızı tehdit eden sorunlar da yaratabilir. Bu noktada, tereyağı satın alırken fiyat ve kalite ilişkisini göz ardı etmemeniz önemli bir detaydır.