Sofraların vazgeçilmez kahvaltılık ürünlerinden bir olan peynir, eşsiz lezzetiyle olduğu kadar yüksek besin değerleriyle de öne çıkar. Protein bakımından zengin süt mamulü, aynı zamanda içeriğindeki karbonhidrat, vitamin, mineral, lif, yağ ve diğer faydalı bileşenleriyle de ön plandadır.
İnsan vücudu için yararlı maddeleri bir araya getiren peynir çeşitleri, günlük kalori ihtiyacını karşılamanızı sağlayan önemli besin kaynaklarıdır. Peynirin besin değerleri konusunda bilgi edinerek diyet listenize uygun bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.
Peynirin besin değerleri, faydaları, zararları ve peynir seçerken dikkat etmeniz gereken püf noktaları hakkında merak ettiğiniz detaylara içeriğimizin devamından ulaşabilirsiniz.
Fermente bir süt ürünü olarak sofralarda yerini alan beyaz peynir, her yaştan tüketicinin severek tükettiği bir besindir. Ayrıca sağlıklı yaşam alışkanlığına öncelik verenlerin beslenme öğününde ve diyet rutininde de bir adım öne çıkar. Üretimde tercih edilen inek, keçi, manda ve koyun sütleri, bu peynir grubunu geniş bir yelpazeye ayırır. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olmakla kalmayan beyaz peynir, aynı zamanda poğaça, börek, omlet, soğuk sandviç, ikram tabakları ve çeşitli mezelerin de ana malzemesi olarak kullanılır.
Beyaz peynir besin değeri, 100 gr miktarı baz alınarak hesaplanır. Orta büyüklükte bir dilim peynir, yaklaşık 30 gram gelir. Bu gıda maddesinin 100 gramı 309 kcal kalori içerir. Orta boy olarak kabul edilen 30 gramlık 1 dilim beyaz peynir ise 93 kcal kalori barındırır.
Beyaz peynir besin değerleri aşağıdaki gibidir:
| Besin Değeri | 100 gramında | 30 gramında (1 dilim) | 100 gr için günlük % değer |
| Kalori | 309 kcal | 92.7 kcal | %15.4 |
| Karbonhidrat | 8.21 gr | 2.0 gr | %2.7 |
| Protein | 16.1 gr | 4.8 gr | %32.2 |
| Lif | 0.0 gr | 0.0 gr | %0.0 |
| Yağ | 23.6 gr | 7.1 gr | %36.2 |
| A Vitamini | 228.0 IU | 68.4 IU | %4.6 |
| C Vitamini | 0.0 mg | 0.0 mg | %0.0 |
| Kolesterol | 53.0 mg | 15.9 mg | %17.7 |
| Kalsiyum | 422.0 mg | 126.6 mg | %42.2 |
| Demir | 0.3 mg | 0.1 mg | %1.7 |
| Potasyum | 103.0 mg | 30.9 mg | %1.7 |
Tabloda verilen yüzdelik değer hesabı, günlük 2000 kalori içeren bir diyet programına göre hazırlanmıştır. Günlük ihtiyacınızı dikkate alarak beyaz peynir tüketimini ayarlayabilirsiniz. Bu sayede aldığınız kalori değerini artırmanız ya da azaltmanız mümkündür.
Beyaz peynir, protein miktarı yüksek olmakla birlikte B2 ve B12 açısından da zengin bir besin maddesidir. Ayrıca belirli oranda çinko ve fosfor da içerir. Bu yönüyle hem diş hem de kemik sağlığı açısından önemlidir.
Kahvaltıların ve sofraların özel besini beyaz peynir, şarküteri grubunun en sık tercih edilen ürünleri arasındadır. Beyaz peynir hem dilimlenerek hem de parçalanarak tüketilir. Tabakların hazırlığına eşlik etmekle kalmaz, pek çok tarifin ilave malzemesi ya da iç harç malzemesi olarak da kullanılır. Köy sofralarından modern mutfaklara kadar geniş yer tutar. İkindi vakti hazırlanan beş çay çaylarının baş kahramanı beyaz peynir, özel gün ve davetlerdeki sunum tabaklarının da olmazsa olmazıdır.
Beyaz peynir tüketimi konusunda yeni fikirler edinmek için listemize göz atabilirsiniz:
Peyaz peynir kendine has tadı, aroması, dokusu ve mis gibi taze süt kokusu ile pek çok lezzete eşlik eder. Doğru tüketildiğinde tarifsiz bir keyif veren besin kaynağı, peynirli tarifler ile eksiksiz bir lezzet şölenine dönüşür.
Faydaları saymakla bitmeyen tereyağını da sofranızdan eksik etmeyin.
Besin değeri yönünden zengin bir gıda maddesi olan beyaz peynirin, enerji değeri de yüksektir. Protein, yağ, karbonhidrat, B2 vitamini, kalsiyum , demir ve potasyum içeriği ile metabolizma faaliyetlerini destekler. Yağda çözünen A, C, D, E ve K vitaminleri sayesinde sağlıklı yaşama katkı sağlar. Ayrıca beyaz peynirde bulunan B12 ve B6 vitaminleri hayati fonksiyonları düzenlemeye ve dengelemeye yardımcı olur. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu riboflavin, tiamin, folat, pantotenik asit ve folat da peynirin yapısında yer alır. İçeriğindeki yaşamsal bileşenler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli pay sahibidir.
Beyaz peynir içeriğindeki sodyum nedeniyle bazı kronik rahatsızlığı olan hastalar için risk teşkil edebilir. Çünkü peynir üretimi sırasında kullanılan tuz, sodyum ve klordan oluşur. Sodyum, tuzu meydana getiren iki bileşikten biridir. Sodyum minerali, hücresel fonksiyonlar için hayati öneme sahip olsa da fazla alındığında ya da vücuttan yeteri kadar atılamadığında sorun oluşturabilir.
Fazlası idrarla uzaklaştırılması gereken sodyum, az su tüketimine ya da böbreklerin düzensiz çalışmasına bağlı olarak kanda birikebilir. Böyle durumlarda sağlığı tehdit eder. Yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, kemik erimesi (Osteoporoz) kalp ve damar rahatsızlığı bulunanların, sodyum alımını sınırlandırması önemlidir. Bu tür sağlık sorunlarınız varsa beyaz peynir tüketiminde aşırıya kaçmamanız tavsiye edilir.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan beyaz peynir lezzeti, aroması ve dokusuyla damaklarda özel bir yere sahiptir. Doğal beyaz peynir sofraları şenlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kalitesi ve tadıyla da akıllarda yer eder.
Beyaz peynir seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:
Eşsiz lezzeti ve sağlığa olumlu katkıları nedeniyle sıkça tercih edilen peynir çeşitleri; klasik beyaz peynir, tost peyniri, beyaz Ezine peyniri ve yöresel peynirler gibi zengin çeşitliliğe sahiptir. Farklı ürünler hem damak tadına hem de metabolizmanın ihtiyacına uygun seçimlerde bulunmanıza imkan sunar.