Tereyağı kokusu kimilerine gayet hoş gelirken kimilerini oldukça rahatsız eder. Çünkü tereyağının kendine has aromatik bir yapısı vardır. Etrafına yaydığı bu güçlü aroma, taze ve çiğ haldeyken hafif seviyededir. Ancak tariflerin içerisine eklendiğinde ya da pişirme yöntemlerine göre bu kokunun hissettirdiği etki değişir. Ayrıca koku duyum eşiği sınırları da bireyden bireye farklılık gösterir. Anatomisi gereği ya da geçirdiği burun operasyonları nedeniyle koku hassasiyeti olan tüketiciler, tereyağı kokusunu daha fazla hissedebilir. Bu nedenle tereyağından yayılan koku kimileri için hoş kimileri içinse rahatsızlık verici olabilir.
Tereyağı kokusunu gidermek için neler yapabileceğinizi öğrenerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Tereyağında kokuya neden olan faktörler ve tereyağı kokusunu gidermek için yaygın kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Kokan tereyağı, raf ömrünü tamamlıyor demek olabilir. Son kullanma tarihi geçen tereyağının kokusunda farklılık meydana gelir. Bu durum, sevilen süt ürünü için tazeliğini yitirme belirtisi olabilir. Oda sıcaklığında fazla kalan ya da hava ile temas eden tereyağı çabuk bayatlar. Ayrıca tereyağı saklama koşulları uygun olmadığında, başka gıdaların kokusunu da alabilir. Bu tür sorunlara kapağı vakumsuz saklama kapları yol açabilir. Ayrıca tereyağının şeffaf folyo ile iyice sarılmadığı veya ağzı açık bırakıldığı durumlarda yaşanır. Çünkü tereyağı kavun, karpuz, baharat, salça gibi gıdaların kokusunu çekerek içerisine hapseder. Kokan tereyağını kahvaltıda taze şekilde tüketmek zorlaşır.
Tereyağı, süt yağının fermantasyonu yöntemiyle üretilen bir gıdadır. Bu süreçte, besin maddesinin yapımında kullanılan farklı bileşenler açığa çıkar. Tereyağının sevilen aromasını güçlendirir.
Tereyağı kokusuna neden olan ana maddeler şunlardır:
İlgili İçerik: Son Kullanma Tarihi Geçmiş Tereyağı Yemek Tehlikeli midir?
Bazı tüketicilere hoş bazılarına ise rahatsızlık veren tereyağı kokusunu etkileyen diğer faktörler şunlardır:
Köy tereyağının daha ağır kokmasının nedeni, aroma yönünden fazlasıyla güçlü bileşenleri barındırmasıdır. Çünkü çayır, otlak, yayla gibi meralarda yayılan büyük ve küçük baş hayvanlar hem taze otlarla hem de florası zengin bitki çeşitliliğiyle beslenir. Yeşermiş otların kokusu inek, koyun ve keçi gibi hayvanların sütünü etkileyerek, üretilen tereyağının kokusunu hissedilir hale getirir. Hayvansal yağları sevenler ve sık tüketenler tarafından mis gibi hissedilen köy tereyağı kokusu, pastörize sütten yapılan yağlara alışkın olanlara ağır gelebilir.
Tereyağı kokusu, poğaça ve kurabiye hamuru yoğurduktan sonra ya da herhangi bir nedenle ellerinize sinebilir. Bazen eldeki tereyağı kokusu, güçlü hissedilir. Ellerinizi sabunlamanıza rağmen kokuyu çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Can sıkıcı bu durumdan kurtulmanın, yaygın şekilde bilinen birkaç yolu vardır.
O halde kokan tereyağını ellerinizden nasıl giderebileceğiniz konusundaki tavsiye edilen yöntemlere şöyle bir göz atalım:
Tereyağından yayılan koku, mis gibi taze süt kokusudur. Normalde kötü ya da rahatsız edici değildir. Süt, süt ürünleri ve et türü gibi farklı hayvansal gıdaları tüketmeye alışkın olanlar, tereyağı kokusuna alışkındır. Tereyağı üretiminde kullanılan sütün kalitesi, bu özel besinin de kalitesine yansır. Gerek kahvaltı sofralarında gerekse yemek ve hamur işi tariflerinin yapımında kullanılan süt mamulü, iştah açıcı bir aroma yayar. Yemeklerin kıvamını ve dengeleyici lezzetini öne çıkarak, pek çok kişinin iştahını kabartır.
Yemek yaparken ateşte fazla kalan kalan tereyağı kolayca yanabilir. Yüksek ısı nedeniyle dumanlama noktasını aşan tereyağı, kızarmanın ötesine geçer. Rengi kararır ve yanmış hale gelir. Ayrıca yandığı için is çıkarır ve yanmış tereyağı kokusu tüm mutfağınızı sarabilir. Böyle durumlarda tereyağı kokusunu alması için kaseye yeterli miktarda karbonat koyarak, tezgahın üzerine bırakın. Limon suyu ya da sirke dolu bir kaseyi, tezgahta bekletin. Bu yöntemler, ortama sinen tereyağı kokusunu, kısa sürede gidermeye yardımcı olacaktır. Ayrıca birkaç dilim ekmeği açıkta bırakarak, yanık tereyağı kokusunu çekmesini sağlayabilirsiniz.
Kızarmış tereyağı kokusu, karnınız açken ve yemek hazırlarken mis gibi gelebilir. Ancak uzun süreli pişirme işlemlerinde, ortama yoğun bir koku yayılır. Yumurtalı ekmek, tavuk kanadı, gözleme, pankek gibi uzun süreli pişirme uygulamaları, kızarmış tereyağı kokusunu yoğun biçimde hissettirir. Bunun için öncelikle kaseye sirke veya dilimlenmiş limonları yerleştirerek, ortamdaki kokuyu emmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz aspiratörün yüksek ayarını açarak, hava filtrasyonunu kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bir vantilatör aracılığıyla kızarmış tereyağı kokusunun, pencereden dışarı atılması olanaklıdır.
Kokan tereyağı ilk olarak, ürünün raf ömrünün kısaldığını akıllara getirir. Eğer evinizde kullanmakta olduğunuz ya da yeni satın aldığınız üründe tuhaf bir koku hissettiyseniz, kısa sürede tüketme yoluna gidebilirsiniz. Ancak bu mümkün değilse veya tüketebileceğinizden fazla miktardaysa aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz: