Image

Tereyağı Kokusu Nasıl Giderilir?

20 Haziran 2025
Tereyağı

Tereyağı kokusu kimilerine gayet hoş gelirken kimilerini oldukça rahatsız eder. Çünkü tereyağının kendine has aromatik bir yapısı vardır. Etrafına yaydığı bu güçlü aroma, taze ve çiğ haldeyken hafif seviyededir. Ancak tariflerin içerisine eklendiğinde ya da pişirme yöntemlerine göre bu kokunun hissettirdiği etki değişir. Ayrıca koku duyum eşiği sınırları da bireyden bireye farklılık gösterir. Anatomisi gereği ya da geçirdiği burun operasyonları nedeniyle koku hassasiyeti olan tüketiciler, tereyağı kokusunu daha fazla hissedebilir. Bu nedenle tereyağından yayılan koku kimileri için hoş kimileri içinse rahatsızlık verici olabilir. 

Tereyağı kokusunu gidermek için neler yapabileceğinizi öğrenerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Tereyağında kokuya neden olan faktörler ve tereyağı kokusunu gidermek için yaygın kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. 

Tereyağı Neden Kokar?

Kokan tereyağı, raf ömrünü tamamlıyor demek olabilir. Son kullanma tarihi geçen tereyağının kokusunda farklılık meydana gelir. Bu durum, sevilen süt ürünü için tazeliğini yitirme belirtisi olabilir. Oda sıcaklığında fazla kalan ya da hava ile temas eden tereyağı çabuk bayatlar. Ayrıca tereyağı saklama koşulları uygun olmadığında, başka gıdaların kokusunu da alabilir. Bu tür sorunlara kapağı vakumsuz saklama kapları yol açabilir. Ayrıca tereyağının şeffaf folyo ile iyice sarılmadığı veya ağzı açık bırakıldığı durumlarda yaşanır. Çünkü tereyağı kavun, karpuz, baharat, salça gibi gıdaların kokusunu çekerek içerisine hapseder. Kokan tereyağını kahvaltıda taze şekilde tüketmek zorlaşır. 

Tereyağı Kokusunun Başlıca Nedenleri

Tereyağı, süt yağının fermantasyonu yöntemiyle üretilen bir gıdadır. Bu süreçte, besin maddesinin yapımında kullanılan farklı bileşenler açığa çıkar. Tereyağının sevilen aromasını güçlendirir.

Tereyağı kokusuna neden olan ana maddeler şunlardır:

  • Laktik Asit: Tereyağının bilinen ekşi kokusunu öne çıkaran bileşiktir. Bu asit, süt şekeri laktozunun fermantasyonu esnasında üretilir. Tereyağı taze kaldığı müddetçe ideal seviyededir. Ancak hava ile temas ettikçe güçlenir, tereyağına doğal ekşilik hissi veren kokuyu artırır.
  • Diasetil: Tereyağına kendine has aromasını veren bileşitir. Süt yağında bulunan yağ asitlerinin fermantasyonu sırasında üretilir. Tereyağının özel aromasını belirgin hale getirir. Tereyağı için elverişli saklama koşulları sağlanarak, kokusunu koruyabilirsiniz.  
  • Metil Ketonlar: Tereyağının kokusuna katkıda bulunan bir diğer bileşik türüdür. Süt yağındaki yağın fermantasyon sürecinde üretilir. Karanlık, soğuk ve kapalı ortamda muhafaza ederek, tereyağının kendine özgü kokusunu muhafaza edebilirsiniz.

İlgili İçerik: Son Kullanma Tarihi Geçmiş Tereyağı Yemek Tehlikeli midir?

Tereyağı Kokusunu Etkileyen Diğer Faktörler

Bazı tüketicilere hoş bazılarına ise rahatsızlık veren tereyağı kokusunu etkileyen diğer faktörler şunlardır:

  1. Süt yağı içeriğinin yoğun olması, tereyağı kokusunu güçlendirir.
  2. Uzun fermantasyon süresi, tereyağı kokusunu artırır
  3. İçerisindeki tuz miktarı, tereyağının kokusunu hissedilir hale getirir.
  4. Hava geçirmez kapta, serin ve ışık almayan ortamda saklanan tereyağı kokusu, doğallığını korur. 

Köy Tereyağı Neden Daha Ağır Kokar?

Köy tereyağının daha ağır kokmasının nedeni, aroma yönünden fazlasıyla güçlü bileşenleri barındırmasıdır. Çünkü çayır, otlak, yayla gibi meralarda yayılan büyük ve küçük baş hayvanlar hem taze otlarla hem de florası zengin bitki çeşitliliğiyle beslenir. Yeşermiş otların kokusu inek, koyun ve keçi gibi hayvanların sütünü etkileyerek, üretilen tereyağının kokusunu hissedilir hale getirir. Hayvansal yağları sevenler ve sık tüketenler tarafından mis gibi hissedilen köy tereyağı kokusu, pastörize sütten yapılan yağlara alışkın olanlara ağır gelebilir.

Ellere Sinen Tereyağı Kokusunu Giderme Yöntemleri 

Tereyağı kokusu, poğaça ve kurabiye hamuru yoğurduktan sonra ya da herhangi bir nedenle ellerinize sinebilir. Bazen eldeki tereyağı kokusu, güçlü hissedilir. Ellerinizi sabunlamanıza rağmen kokuyu çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Can sıkıcı bu durumdan kurtulmanın, yaygın şekilde bilinen birkaç yolu vardır.

O halde kokan tereyağını ellerinizden nasıl giderebileceğiniz konusundaki tavsiye edilen yöntemlere şöyle bir göz atalım:

  • Limon suyu, tereyağı kokusunu etkili şekilde örtebilir. Limon suyunu sıktıktan sonra, ellerinizi batırarak tereyağı kokan bölgeye sürün. 5-10 dakika kadar bekleterek, kokunun kaybolmasını bekleyin. Kokunun büyük bir kısmının çıktığını göreceksiniz.
  • Kahve telvesi, ellerdeki tereyağı kokusunu çıkarmaya yardımcı olabilir. Bir avuç kahve telvesiyle ellerinizi iyice ovuşturduktan sonra durulayabilirsiniz. 
  • Bulaşık deterjanı, tereyağı kokusunu gidermek için etkili bir yöntemdir.
  • Tereyağı kokusunu giderme konusunda etkili maddelerden biri de sirkedir. Bir kase sirkeli su karışımında ellerinizi 5-10 dakika beklettikten sonra ellerinizi durulayın. 
  • Ellerdeki tereyağı kokusundan kurtulmak için bir miktar diş macunu kullanabilirsniz. Bir miktar diş macunuyla ellerinizi ovduktan sonra, yıkayabilirsiniz.

Tereyağı Kokusu Nasıldır?

Tereyağından yayılan koku, mis gibi taze süt kokusudur. Normalde kötü ya da rahatsız edici değildir. Süt, süt ürünleri ve et türü gibi farklı hayvansal gıdaları tüketmeye alışkın olanlar, tereyağı kokusuna alışkındır. Tereyağı üretiminde kullanılan sütün kalitesi, bu özel besinin de kalitesine yansır. Gerek kahvaltı sofralarında gerekse yemek ve hamur işi tariflerinin yapımında kullanılan süt mamulü, iştah açıcı bir aroma yayar. Yemeklerin kıvamını ve dengeleyici lezzetini öne çıkarak, pek çok kişinin iştahını kabartır.

Yanmış Tereyağı Kokusu Nasıl Giderilir?

Yemek yaparken ateşte fazla kalan kalan tereyağı kolayca yanabilir. Yüksek ısı nedeniyle dumanlama noktasını aşan tereyağı, kızarmanın ötesine geçer. Rengi kararır ve yanmış hale gelir. Ayrıca yandığı için is çıkarır ve yanmış tereyağı kokusu tüm mutfağınızı sarabilir. Böyle durumlarda tereyağı kokusunu alması için kaseye yeterli miktarda karbonat koyarak, tezgahın üzerine bırakın. Limon suyu ya da sirke dolu bir kaseyi, tezgahta bekletin. Bu yöntemler, ortama sinen tereyağı kokusunu, kısa sürede gidermeye yardımcı olacaktır. Ayrıca birkaç dilim ekmeği açıkta bırakarak, yanık tereyağı kokusunu çekmesini sağlayabilirsiniz.

Kızarmış Tereyağı Kokusu Nasıl Giderilir?

Kızarmış tereyağı kokusu, karnınız açken ve yemek hazırlarken mis gibi gelebilir. Ancak uzun süreli pişirme işlemlerinde, ortama yoğun bir koku yayılır. Yumurtalı ekmek, tavuk kanadı, gözleme, pankek gibi uzun süreli pişirme uygulamaları, kızarmış tereyağı kokusunu yoğun biçimde hissettirir. Bunun için öncelikle kaseye sirke veya dilimlenmiş limonları yerleştirerek, ortamdaki kokuyu emmesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz aspiratörün yüksek ayarını açarak, hava filtrasyonunu kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca bir vantilatör aracılığıyla kızarmış tereyağı kokusunun, pencereden dışarı atılması olanaklıdır.  

Kokan Tereyağını Ne Yapılır?

Kokan tereyağı ilk olarak, ürünün raf ömrünün kısaldığını akıllara getirir. Eğer evinizde kullanmakta olduğunuz ya da yeni satın aldığınız üründe tuhaf bir koku hissettiyseniz, kısa sürede tüketme yoluna gidebilirsiniz. Ancak bu mümkün değilse veya tüketebileceğinizden fazla miktardaysa aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz: 

  • Buzdolabında Saklayın: Tereyağını buzdolabına kaldırırken hava geçirmez bir kap içerisine yerleştirin. Bu sayede tazeliğini korumasını ve daha az koku yaymasını sağlayabilirsiniz.
  • Yemek Yapın: Tereyağının artan kokusu, aromatik lezzetlere düşkün olanlar tarafından tolere edilebilir. Bu nedenle yağınızı pilav, makarna ve hamur işlerinde değil, tencere ve fırın yemeklerine ilave ederek kolayca tüketebilirsiniz.
  • Tuzlu Suda Bekletin: Tereyağını bir miktar tuzlu su karışımında bekletmek, ürünü taze tutmanıza ve raf ömrünü bir süre daha uzatmanıza katkı sağlar. 
  • Dondurucuya Kaldırın: Oda sıcaklığında tutulan tereyağının kokusu artar ve bozulma süreci hızlanır. Bu nedenle dondurucuda saklamanız daha uygun olur. Küçük parçalar halinde buzluğa attıktan sonra, ihtiyacınız kadar çıkarabilir ve yemeklerinize ilave ederek tüketebilirsiniz.