Tereyağı ile yoğurt mayalama, sağlıklı beslenme alışkanlığının önem kazandığı son yıllarda, fazlasıyla uygulanan bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu nedenle tereyağıyla evde yoğurt yapımı, doğal beslenme alışkanlığını sürdürmek isteyenlerin öncelikli tercihine yerleşiyor.
Ev yapımı mamüllerin daha steril ve lezzetli oluşu da bu konuda etkili. Ayrıca katkısız içeriğe sahip olması da tüketicilere ayrı bir güven veriyor. Siz de gerçek tereyağı ve taze doğal süt ikilisini bir araya getirerek, kendi yoğurdunuzu kolayca mayalamak istemez misiniz? Bu sayede tadı, kıvamı ve aroması ile fark yaratan ev yapımı yoğurdu sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Eşsiz lezzeti, tazeliği ve yüksek besin değeri ile mutfakları şenlendiren tereyağlı yoğurt mayalama hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara, içeriğinizden ulaşabilirsiniz.
Tereyağı ile Yoğurt Mayalanır mı?
Evet. Tereyağı ile yoğurt mayalanır. Tereyağı kullanarak yoğurt mayalamak, daha önce hiç duymadığınız bir yöntem olabilir. Hatta ilk defa duyanlara da oldukça ilginç gelebilir. Ayrıca zaman zaman kulağınıza çalınan bu tekniği hiç denememiş olma ihtimaliniz de yüksek. O halde gelin, tereyağı ile yoğurt mayalama konusundaki her ayrıntıyı birlikte değerlendirelim.
Tam tadında ve kıvamında bir besin elde etmek için bu keyifli sürece dahil olmaya hazırsanız; aradığınız tüm soruların yanıtı burada. Hemen sizin için hazırladığımız tereyağı ile yoğurt mayalama rehberini incelemeye başlayabilirsiniz.
Tereyağı ile Yoğurt Mayalamak İçin Hangi Malzemeler Gerekli?
Tereyağı ile yoğurt mayalamak oldukça pratiktir. Bunun için dilediğiniz kadar çiğ süte ve maya olarak kullanmak için küçük bir miktar tereyağına ihtiyacınız var. Tereyağının doğal ve taze, sütün ise günlük ve yağlı olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Belirttiğimiz detaylar, beklediğiniz sonucu almanız açısından önemli.
Tereyağlı yoğurt yapımında gerekli malzemeler:
- 5 litre çiğ süt,
- 1 yemek kaşığı tereyağıdır.
Adım Adım Tereyağı ile Yoğurt Mayalama Yöntemi
Eski zamanlardan günümüze kadar uzanan evde yoğurt yapımı, mayası tereyağı olduğunda daha lezzetli ve uzun ömürlü oluyor. Doyumsuz tereyağlı yoğurt lezzetini elde etmek, tahmin ettiğiniz kadar zor değil. Sanılanın tam aksine gereken malzemeleri, ortam koşullarını ve birkaç püf noktasını bilmeniz yeterli. Tereyağı ile yoğurt mayalamak; size neler mi kazandırıyor? Üzeri kaymaklı yoğun kıvamı, damaklarda yer eden muhteşem bir aromayla buluşturup geleneksel lezzetin sırrını keşfetmenizi sağlıyor.
Taş gibi bir yoğurt kıvamı tutturmak isteyenler için özel olarak hazırladığımız adım adım tereyağı ile yoğurt mayalama yöntemi:
- Taze Sütün Hazırlık Süreci:
- Günlük ve çiğ taze sütü, uygun bir tencereye alarak orta ateşte pişirmeye bırakın.
- Süt kaynamaya başladığında, ocağın altını kısın.
- Kısık ateşte yaklaşık 10 -15 dakika daha kaynatın.
- Pişen sütü ocaktan aldıktan sonra, oda sıcaklığında beklemeye alın.
- Serçe parmağınızı sütün içerisinde 7’ye sayacak kadar bekletebiliyorsanız, süt mayalanmaya hazırdır.
- Sütün üzerinde biriken kaymak tabakasını kevgir yardımıyla alarak, kahvaltıda tüketebilir ya da buzlukta saklayabilirsiniz.
- Tereyağı ile Yoğurt Mayalama Süreci:
- Tezgâhın üzerine küçük bir kavanoz, borcam ve tencere alın.
- Kavanoza “1 çay kaşığı”, borcama “1 tatlı kaşığı”, tencereye ise “1 yemek/çorba kaşığı tereyağı ilave edin. “Tereyağı ölçü birimleri” adlı yazımızı inceleyerek ideal ölçüleri öğrenebilirsiniz.
- Sütten kepçeyle alarak kavanoza, borcama ve tencereye aktarın.
- Her birini karıştırarak, kaplara koyduğunuz tereyağlarının erimesini sağlayın.
- Tencere, borcam ve kavanoz içerisindeki tereyağlı süt karışımlarını, yoğurt mayalamak için sütün bulunduğu tencereye dökün.
- Yavaş yavaş karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağını kapatın.
- Üzerini ve etrafını, sofra bezi gibi uygun bir örtüyle tamamen sarın.
- Tereyağıyla Mayalanmış Yoğurdu Bekletme ve Saklama Süreci:
- Tereyağı ile yoğurt mayalanma süresi yazın 4 saat, kışın ise 6 saat kadardır. Bu süre içerisinde tencerenin örtüsünü açmadan ve kıpırdatmadan bekletmelisiniz.
- Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra, örtüyü ve kapağı açarak 30 - 45 dakika kadar oda ısısında bırakmalısınız.
- Dış ortamdaki bekleme süresinin sonunda, yoğurt tenceresini yavaşça buzdolabına alabilirsiniz.
- Buzdolabında kapağı açık şekilde 2 saat tuttuktan sonra, tencerenin kapağını kapatabilirsiniz.
- Evde mayaladığınız yoğurda, 24 saat sonra kaşığınızı daldırabilir ve her öğünde afiyetle tüketebilirsiniz.
Tereyağı ile yoğurt mayalama işlemi tamamlandıktan sonra hem doğal ve taze malzemelerle yaptığınız hem de el emeğiyle ev ortamında ürettiğiniz nefis yoğurdu tüketmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
Tereyağlı Yoğurt Ne Kadar Sürede Tüketilmeli?
Tereyağlı yoğurdun lezzetini ve tazeliğini muhafaza etmesi, saklama koşullarına bağlıdır. Çünkü yoğurt, tat ve aroma dengesini soğuk ortamda koruyan bir süt ürünüdür. Bunun için buzdolabı ayarının en fazla 5 derece ve altında olması tavsiye edilir. Bu sayede ev yapımı yoğurt 7 ila 10 gün kadar bozulmadan tüketilebilir. Dondurucuda saklamak için hava almayan kaplarda ortalama 1 -2 ay arasında muhafaza edebilirsiniz.
Tereyağı ile Yoğurt Mayalamanın 8 Önemli Püf Noktası
Tereyağı kullanarak kendi yoğurdunuzu mayalamak, sandığınızın aksine oldukça pratik ve keyiflidir. Arzu ettiğiniz eşsiz lezzeti ve kıvamı tutturmak, yalnızca yoğurt mayalama yönteminin püf noktalarını bilmenize bağlıdır.
Tereyağı ile yoğurt mayalamanın püf noktalarını şöyle listeleyebiliriz:
- Süt Çeşidi: Tereyağı ile yoğurt mayalamak için inek, koyun ya da keçi sütü tercih edebilirsiniz. Geleneksel lezzetten vazgeçemeyenler inek sütü, yoğun tat ve aromadan hoşlananlar koyun sütü, kalori ve yağ oranı düşük light yoğurt sevenler ise keçi sütü kullanabilir.
- Süt Türü: Ev yapımı yoğurt mayalamak için kutulu UHT süt ya da yağ oranı düşük ve yağsız pastörize sütler kullandığınızda, istediğiniz kıvamı ve lezzeti tutturmanız zorlaşabilir.
- Sütü Havalandırma: Ortalama 15 dakikalık kaynama süresi boyunca, sütü ara ara karıştırarak havalandırmanız gerekir. Bu işlem, kaymak tabakasının kalınlaşmasını sağlar.
- İdeal Mayalama Sıcaklığı: Yoğurt mayalanacak sütün sıcaklığı 44 ila 46 derece aralığında olması uygundur. Ne aşırı sıcak ne de fazla ılık olmaması gerekir. 46 derece üzerinde mayalama yaparsanız, yoğurdunuzun ekşir. 44 derecenin altında ise sulanma ya da tutmama riski bulunur. Eğer termometreniz yoksa, sıcaklığı ayarlamak için serçe parmağınızı 7 saniye boyunca yanmadan süt içerisinde bekletebilmeniz gerekir.
- Ön Mayalama İşlemi: Ön mayalanma taş gibi yoğurt kıvamı elde etmenizi sağlar. Maya olarak kullanacağınız tereyağını, önceden hazırladığınız minimal kapların içerisinde sütle karıştırdıktan sonra tencereye ilave etmelisiniz.
- Ortam Koşulları: Yoğurt mayalanma süresi boyunca tencerenin sarsılmaması ve yerinden oynatılmaması önemlidir. Bunun için mayaladığınız süt kabını el, ayak değmeyecek uygun bir alana yerleştirmelisiniz.
- Oda Sıcaklığı: Yaz aylarında tencereyi ideal kalınlıkta bir bezle, kışın ise bir battaniye ile örterek yoğurdun tam kıvamında olmasını sağlayabilirsiniz. Yazın kalın örtüyle sarmak ve bekleme süresini uzatmak yoğurdun ekşimesine neden olur. Kışın ince örtü kullanmak ise yoğurdunuzun yumuşak kıvamlı olmasına ya da hiç tutmamasına yol açar.
- Uygun Kap Seçimi: Ev yapımı tereyağlı yoğurdun hem iyi mayalanması hem de tazeliğini uzun süre muhafaza etmesi için kap seçimi fazlasıyla önemlidir. Bu nedenle sağlıklı ve hijyenik kaplara ihtiyacınız var. Çelik kaplar başta olmak üzere, cam ve toprak kaplar da evde yoğurt yapmak için gayet elverişlidir.
Yoğurdun Taş Gibi Tutması İçin Ne Yapılır?
Taş gibi yoğurt mayalamanın sırlarını öğrendiğinizde, evde yoğurt yapımı alışkanlığını tutkuya dönüştürebilirsiniz. Önerileri dikkate alarak lezetiyle olduğu kadar kıvamıyla da parmak ısırtan bir yoğurt hazırlamanız mümkündür. Bunun için;
- Mayalanacak sütün doğru ısıda olmasına,
- Mayasının yeterli miktarda olmasına,
- Ön mayalama yapmaya,
- Tereyağı ile sütün homojen ve yavaş biçimde karıştırmaya,
- Mayalanma bekleme sürecinde, kabın sıcaklığını koruyacak şekilde örtüyle sarmaya,
- Kabı yerinden oynatmadan ya da sarsmadan bekletmeye,
- Buzdolabına aldıktan sonra, 6 - 24 saat kadar dinlendirmeye özen göstererek yoğurdun taş gibi tutmasını sağlayabilirsiniz.
Tereyağı ile Mayalanan Yoğurt Tutmazsa Ne Yapılır?
Tereyağı ile mayalanan yoğurdun tutmaması, nadir de olsa karşılaşabileceğiniz bir durumdur. Malzemeden kaynaklanan ya da mayalama işlemi sırasında gözden kaçan hususlar, yoğurdun tutmasına engel olur. Ancak içiniz rahat olsun, hiç endişelenmenize gerek yok. Çünkü tutmayan ev yoğurdu yeniden mayalanabilir. Birkaç detaya dikkat ederek, ev yapımı yoğurdun mayasını tutturabilirsiniz. Bunun için;
- Tutmayan sütü, buzdolabına alarak, bir saat dinlenmeye bırakın.
- Fırınınızı 75 dereceye ayarlayıp 15 dakika ısınmasını bekleyin.
- Buzdolabından çıkardığınız sütü, fırına koyarak bir saat bekletin.
- Bir saat sonra sütünüzü fırından çıkartıp tekrar buzdolabına koyabilirsiniz.
- Bir gün sonra mayası tutan yoğurdu afiyetle yiyebilirsiniz.
Tereyağı ile Yoğurt Mayalamanın Faydaları
Tereyağı ve süt, doğanın sunduğu muhteşem besin ögeleridir. Her ikisi de doğal beslenen hayvanların sütünden elde edilir ve mutfaklara taşınır. Ev yapımı geleneksel üretim yöntemiyle buluşunca da içerik yönünden zengin bir süt mamulü ortaya çıkar. Evinizin ortamında kendi ellerinizle hazırlayacağınız, tereyağı ile yoğurt mayalamanın faydaları oldukça fazladır. Her şeyden önce katkısızdır, kalsiyum ve probiyotik kaynağıdır.
Besin değeri yüksek bir ürüne dönüşen tereyağlı yoğurdun faydaları şunlardır:
- Sindirim sistemini korumaya ve faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur.
- Kas ve kemik yapısının gelişimine ve güçlenmesine katkı sağlar.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Enfeksiyonlara karşı vücudun direnci artırır.
- Kalp ve damar sağlığını destekleyerek hem kan dolaşımını düzenlemeye hem de tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
- Tokluk hissi oluşturarak, diyet ve perhiz süreçlerini kolaylaştırır.
- Diş sağlığını korunmasında önemli rol oynar.
- Şişkinlik ve gaz sancılarını azaltır.
- Cilde parlaklık ve elastikiyet kazandırır.
- Vücuttaki iltihabın azalmasında etkilidir.
Tereyağı ile mayalanan yoğurt içeriği; kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum ve probiyotikler yönünden zengindir. Tereyağlı yoğurt protein, karbonhidrat, yağ ve kolesterol değerleri, metabolizmanın günlük gereksinimlerini karşılamaya yetecek seviyededir. Ayrıca tereyağı ile mayalanan yoğurt A, B, C, E vitaminlerini de barındırır. Bu sayede sağlığınız açısından çok yönlü bir besin kaynağına dönüşür.