Image

Kaymaktan Tereyağı Nasıl Yapılır?

16 Mayıs 2025
Tereyağı

Kaymaktan tereyağı yapımı, sütün yoğunlaşmış halini nefis ve doğal bir lezzete dönüştürür. Damaklarda yer eden tadıyla kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olmayı başarır. Tatlılardan makarnalara, yemeklerden hamur işlerine, pilavdan soslara kadar pek çok yiyeceğin malzemesi arasında yerini alır. Kaymaktan yapılan tereyağı, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye katkı sağlayan önemli süt ürünlerinden de biridir. 

Siz de evde kaymaktan tereyağı yapımı için kaynattığınız taze sütün üzerindeki kaymakları biriktirmeye başlayabilirsiniz. Tereyağı için yeterli miktarda yoğunlaşmış süt yağı topladıktan sonra, kaymaktan tereyağı yapma deneyimi kazanmaya hazır olduğunuz anlamına gelir. Ardında, sofralarınızı bu eşsiz lezzetle buluşturabilirsiniz.

O halde kaymaktan tereyağı yapımı tarifi, faydaları ve püf noktaları gibi bilmek istediğiniz tüm detaylara, sizin için özel olarak derlediğimiz içerikten hep birlikte göz atalım.  

Kaymakla Tereyağı Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Evinizin ortamında kaymaktan tereyağı yapmak oldukça pratiktir. Ayrıca kendi mayaladığınız taze yoğurdun ve kaynattığınız çiğ sütün üzerinde biriken kaymakları değerlendirmek için de önemli bir fırsattır. Sırasıyla uygulayacağınız birkaç basit işlemin ardında, el emeğiyle kendi tereyağını evde yapma keyfini doyasıya yaşayayabilirsiniz.

Kaymakla tereyağı yapmak için aşağıdaki malzemeleri, elinizin altında hazır bulundurmakla işe başlayın:

  • Yeteri kadar kaymak,
  • 1 - 2 su bardağı ılık su,
  • 1 - 2 su bardağı soğuk su,
  • Biraz buz.

Kaymaktan tereyağı yapmak için gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra, verdiğimiz tarifimizi adım adım uygulayın.  

Kaymaktan Tereyağı Yapma Adımları

Evde tereyağı yapmak üzere önceden biriktirdiğiniz ve derin dondurucuda sakladığınız kaymaklara ihtiyacınız var. Donmuş haldeki malzemeyi buzdolabına alarak, doğal ortamda çözünmesini bekleyin. Buzu açıldıktan sonra, tereyağı yapmak için ana malzemeniz hazır demektir.

Kaymaktan tereyağı yapma adımları şöyledir:

  • Kaymakları, tencereye veya ağzı geniş bir bidona alabilirsiniz.
  • Az miktarda kaymağı karıştırmak için çırpma aparatı, fazla miktardaki malzeme için mikser ya da mutfak robotu tercih edebilirsiniz.
  • Kaymak çırpma işlemi, ılık su kullanarak, dairesel hareketlerle ve yavaş yavaş yapılır.
  • Yağ katmanı oluştuğunda, suyla yapın ayrışması için kabın içerisine buz ilave etmek gerekir.
  • Topaklanma başlayınca tereyağını başka bir kaba aktarabilirsiniz.
  • Tencerenin içerisinde kalan su ve süt karışımlı ayranımsı sıvıyı ise farklı bir kaba aktararak börek, poğaça, su böreği gibi hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
  • Kaymaktan tereyağı yıkama işlemi için soğuk su ilave ederek, yağın sertleşmesini sağlayın. 
  • Kaşık yardımıyla yağı toplayarak, dilediğiniz büyüklükte parçalara ayırabilirsiniz.
  • Kaymaktan ev yapımı tereyağı, afiyetle tüketmeye hazırdır.

Az miktarda tereyağını buzdolabında, fazla kısmını ise derin dondurucuda saklamak mümkündür. Tereyağı dayanım süresini uzatmak için toparlama işlemi sırasında tuz ilavesi yapabilirsiniz. 

Kaymaktan Tereyağı Yapmanın Faydaları

Kaymak, süt ya da kremanın kaynatılıp soğutulması yöntemiyle elde edilen, yoğun kıvamlı ve besleyici bir süt ürünüdür. Kaymaktan yapılan tereyağı ise bu nefis ürünün kattığı lezzeti ve zengin içeriği, tereyağının eşsiz yapısında bir araya getirir. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünü, pilavdan tatlılara, hamur işlerinden yemeklere kadar pek çok tarife eşlik eder. Kaymaktan tereyağı yapımı besinlerin tadını ve aromasını zenginleştirmekle kalmaz, aynı zamanda kıvamını da dengeler. 

Yüksek enerjili besin kaynağı, A, D, E, K vitaminleri ile fosfor ve kalsiyum gibi çeşitli mineralleri barındırır. İçeriği yağ ve kalori bakımından zengin olmakla birlikte, ölçülü tüketildiğinde hem sağlıklı hem de dengeli beslenmeye katkı sağlar. 

Kaymağın kattığı lezzet ve besin değerleriyle birlikte, mükemmel bir süt mamulüne dönüşen kaymaktan tereyağı yapmanın faydaları şunlardır:

  • Kalori ve Yağ Oranı: Vücudun ihtiyacı kadar tüketilen kaymaktan tereyağı, doymuş yağ miktarı ve besin değeri yüksek olduğu için günlük enerji ihtiyacını karşılar.
  • Vitamin İçeriği: Yağda çözünen vitaminler, metabolizmanın enerji kullanımında  destekleyici rol üstlenir. A, D, E ve K vitaminleri, hücrelerin yenilenmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle A vitamini göz, D vitamini ise kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. 
  • Mineral İçeriği: Metabolizmanın yaşamsal fonksiyonlarını destekler. Kalsiyum kemik ve diş sağlığı için önemli mineral kaynağı oluşturur. Sodyum, vücudun sıvı dengesini korur. Magnezyum ve fosfor ise cilt sağlığını iyileştirmenin yanı sıra enerji ve sinir metabolizmasına da güçlü destek verir.   

Kaymaktan Tereyağı Yapımı Püf Noktaları

Kaymaktan yapılan tereyağı için birtakım hususlara dikkat etmekte fayda vardır. Bu sayede istediğiniz sonucu rahatlıkla elde edebilirsiniz.

Kaymaktan tereyağı yapmanın püf noktaları aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Kaymaktan tereyağı yapımı için ev yapımı yoğurt ve kayanatılmış taze süt üzerindeki kaymakları biriktirebilirsiniz.
  • İşlemleri kısa sürede ve zahmetsiz şekilde yapmak isterseniz, hazır kaymak tercih edebilirsiniz.
  • Ağzı geniş ve derin bir kap kullandığınızda, topaklaşan tereyağı üstte kalır, sulu karışım dibe çöker. Bu sayede tereyağı ile suyu kolayca ayrıştırabilirsiniz. 
  • Mikser ya da robot ile karıştırmak, işlemleri pratikleştirir.
  • Kaymakların üzerine ekleyeceğiniz ılık su, yağ katmanının sudan kolayca ayrılmasını sağlar.
  • Yağ katmanı oluştuğu anda buz ilavesi yapmak, yağın ayrışmasını ve topaklanmasını hızlandırır.
  • Biriken yağın altında kalan suyu buzlukta saklayabilir, hamur işi, çorba gibi tariflerinize ilave ederek muhteşem bir lezzet ve aroma açığa çıkarabilirsiniz.
  • Yıkamak için kullanılan soğuk su, tereyağının sertleşmesini sağlar.

Kaymaktan yapılan tereyağı suyunu süzmek için ince delikli bir süzgeç kullanabilir ya da temiz bir tülbentten yardım alabilirsiniz.

Kaymakla Yapılan Tereyağı Nasıl Saklanır?

Kaymakla yapılan tereyağını saklamak için hem ortam hem de sıcaklık bakımından, koşulların uygun olması önemlidir. Bu sayede mis gibi taze süt kokulu tereyağını, lezzetini kaybetmeden tüketebilirsiniz. Ev yapımı kaymaktan tereyağı parçalarını, buzdolabında yaklaşık iki haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Hazırladığınız tereyağını derin dondurucuya kaldırarak, 1 - 2 ay boyunca korumanız mümkündür. Böylece uzun süreli tereyağı kullanım ihtiyaçlarını karşılamak kolaylaşır.  

İlginizi Çekebilir: Tereyağı alırken nelere dikkat edilmeli